Reduction of food waste odors with probiotics and baking soda
DOI: https://doi.org/10.3846/mla.2025.23936Abstract
Food waste management is an important challenge for environmental protection, especially due to the unpleasant odors emitted. This study analyzes the effects of probiotics and baking soda on food waste odor reduction. The research was conducted using the dynamic olfactometry method, assessing odor concentration in different types of food waste: fish waste, dairy product waste, meat waste, and plant-based waste, i.e., fruit and vegetable waste. The experiment is carried out by placing 1 kilogram of food waste in 5-liter containers. The duration of the study is 7 days. The results showed that probiotics are more effective in reducing odors than baking soda, especially in fish and fruit and vegetable waste.
Article in Lithuanian.
Maisto atliekų išskiriamų kvapų mažinimas probiotikais ir valgomąja soda
Santrauka
Maisto atliekų tvarkymas yra svarbus aplinkos apsaugos iššūkis, o kartu ir iš atliekų skleidžiami nemalonūs kvapai. Šiame tyrime analizuojamas probiotikų ir valgomosios sodos poveikis maisto atliekų kvapų mažinimui. Tyrimas atliktas taikant dinaminės olfaktometrijos metodą, vertinant kvapo koncentraciją skirtingose maisto atliekų rūšyse: žuvies atliekose, pieno produktų atliekose, mėsos atliekose bei augalinės kilmės atliekose, t. y. vaisių ir daržovių atliekose. Eksperimentas atliktas maisto atliekas sudėjus po 1 kilogramą į 5 litrų talpyklas. Tyrimo trukmė 7 dienos. Gauti rezultatai parodė, kad probiotikai efektyviau sumažina kvapus nei valgomoji soda, ypač žuvies, vaisių ir daržovių atliekose.
Reikšminiai žodžiai: maisto atliekos, kvapų mažinimas, dinaminės olfaktometrijos metodas, probiotikai, valgomoji soda (NaHCO₃).
Keywords:
food waste, odor reduction, dynamic olfactometry method, probiotics, baking soda (NaHCO₃)How to Cite
Share
License
Copyright (c) 2025 The Author(s). Published by Vilnius Gediminas Technical University.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
References
Bagdonavičiūtė, G. ir Makarevičiūtė-Osipovič, G. (2022). Maisto švaistymo problematikos Lietuvoje apžvalga. https://data.kurklt.lt/wp-content/uploads/2023/05/MAISTO-SVAISTYMO-APZVALGA.pdf
Baltic Probiotics. (n. d.). ProbioStopOdor. https://probiotikai.com/produktas/kvapu-naikinimas/
Kvapų tyrimų laboratorija. (n. d.). https://vilniustech.lt/files/312/15/17_0/Kvapu%20tyrimu%20laboratorija[1].pdf
Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija. (2007). Įsakymas „Dėl biologiškai skaidžių atliekų kompostavimo, anaerobinio apdorojimo aplinkosauginių reikalavimų patvirtinimo“ (2007, sausio 25 d., Nr. D1-57). https://www.e-tar.lt/portal/lt/legalAct/TAR.CE7691148F1E/YAnVtaCfMO
Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija. (2024, lapkričio 15 d.). Rytoj prasideda Europos atliekų mažinimo savaitė, skirta maisto švaistymo mažinimui. https://am.lrv.lt/lt/naujienos/kvieciame-pamineti-europos-atlieku-mazinimo-savaite-skirta-maisto-svaistymo-mazinimui/
Lietuvos standartizacijos departamentas. (2022). Stacionariųjų šaltinių išmetamieji teršalai. Stacionariųjų šaltinių skleidžiamo kvapo koncentracijos nustatymas dinamine olfaktometrija ir kvapo sklidimo spartos nustatymas (LST EN 13725:2022). Vilnius.
Marčiulaitienė, E. ir Lukauskas, T. (2015). Maisto atliekų skleidžiamų kvapų tyrimai ir vertinimas. Mokslas – Lietuvos ateitis, 7(4), 413–417. https://doi.org/10.3846/mla.2015.815
Palangos miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras. (2023). Maisto švaistymas – opi šių dienų problema. https://www.palangosvsb.lt/maisto-svaistymas-opi-siu-dienu-problema/
Pérez-Marroquín, X. A., Estrada-Fernández, A. G., García-Ceja, A., Aguirre-Álvarez, G., & León-López, A. (2023). Agro-food waste as an ingredient in fuctional beverage processing: Sources, functionality, market and regulation. Foods, 12(8), Article 1583. https://www.mdpi.com/2304-8158/12/8/1583
Qamaruz-Zaman, N., Kun, Y., & Rosli, R.-N. (2015). Preliminary observation on the effect of baking soda volume on controlling odour from discarded organic waste. Waste Management, 35, 187–190. https://doi.org/10.1016/j.wasman.2014.09.017
View article in other formats
Published
Issue
Section
Copyright
Copyright (c) 2025 The Author(s). Published by Vilnius Gediminas Technical University.
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.