Forecasting the labour force demand and supply in Latvia - Dubra, Elena; Gulbe, Māra (Technological and Economic Development of Economy, 2008)
The purpose of this paper is to analyse the problems of Latvian labour market and its possible development. An econometric model for labour force demand and supply forecasting is elaborated and it comprises 120 professions, 37 aggregated groups of professions and covers time period 2007–2030. The results of the quantitative and qualitative Employers’ Survey are analysed and taken into account. The novelty of this research study lies in the complex approach to the labour force demand and supply analyses and to the forecasts to the Latvian economy in general and for its 15 separate sectors.Latvijos darbo jėgos paklausos ir pasiūlos modeliavimasSantrauka. Šio straipsnio tikslas – išanalizuoti Latvijos darbo rinkos problemas ir galimus pokyčius. Sudarytasdarbo jėgos paklausos ir pasiūlos prognozavimo ekonometrinis modelis, kuris susideda iš 120 profesijų ir 37 jų grupių. Modelis apima laiko periodą nuo 2007 iki 2030 metų. Atliktas kiekybinis ir kokybinis darbdavių tyrimas, o jo rezultatai naudojami skaičiuojant. Šio tyrimo naujumas yra tas, kad darbo jėgos paklausa ir pasiūla nagrinėjama kompleksiškai, skaičiavimai teikia prognozes Latvijos ekonomikai bendrai ir atskiriems 15 sektorių.Reikšminiai žodžiai: darbo rinka, darbo jėgos pasiūla, darbo jėgos paklausa, produktyvumofunkcija, prognozė.First published online: 21 Oct 2010