Investments of German MNEs into production networks in central European and Baltic states - Miškinis, Algirdas; Reinbold, Birgit (Technological and Economic Development of Economy, 2010)
In the first part of the paper, which is dedicated to the theories related to MNEs, strategic management, FDI and global production networks, a variety of theoretical and empirical literature is examined. The main ideas related to MNEs and FDI are based on Dunning, whereas Dicken and Mellahi contributed to the topics related to strategic management and global production networks. Furthermore papers of the European Investment Bank (EIB) about the internationalisation of production in Europe give some basic ideas. Many other scholars are used to illustrate the topic as well. In the empirical part data from sources such as the German Central Bank, EU, United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) and the German chamber of commerce (DIHK) will be analyzed together with academic papers of various writers like Marin or Nordas. Article in English. Vokietijos tarptautinių bendrovių investicijos į gamybos tinklus vidurio Europos ir Baltijos šalyse Santrauka. Vokietijos tarptautinių bendrovių investicijos į gamybos tinklus naujose ES narėse Vidurio Europoje bei Baltijos šalyse pasiskirsto labai netolygiai, todėl pagrindinis šio tyrimo tikslas – nustatyti pagrindinius veiksnius, lemiančius Vokietijos investicijas šiose šalyse. Autoriai naudoja aprašomąją statistiką bei regresinę analizę verslo aplinkoms skirtingose šalyse palyginti ir nustatyti jų poveikį tiesioginių užsienio investicijų mastui. Tyrimo metu nustatyta, kad Vokietijos investicijose ištirtas šalis dominuoja vertikalios investicijos, o daugiausia jų pritraukia Čekijos Respublika, Vengrija ir Slovakija dėl palankios investicijų skatinimo politikos, pakankamos vidutinės kvalifikacijos darbo jėgos, lankstesnes darbo politikos, geografinės padėties ir kitų veiksnių. Reikšminiai žodžiai: tiesioginės užsienio investicijos, tarptautinės bendrovės, gamybos tinklai, verslo aplinka. First published online: 10 Feb 2011