Removal of petroleum products from water using natural sorbent zeolite - Mažeikiene, Aušra; Rimeika, Mindaugas; Valentukevičiene, Marina; Oškinis, Vytautas; Paškauskaite, Neringa; Brannvall, Evelina (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2005)
An experimental investigation on the removal of petroleum products (PP) from wastewater by natural sorbent zeolite was carried out in a laboratory on a pilot‐scaled test bench. The pilot test bench consisted of: a tank in which gasoline (1 portion) and diesel (1 portion) were mixed mechanically with water; a pump for supplying the mixture to a filter model; a filter model filled with a zeolite layer of 0,2 m height. Zeolite used in this study was from a deposit near the village of Sokyrnytsa in the Ukrainian Transcarpathian region. The test zeolite particle size was 2,5–3,0 mm; 1,5–2,0 mm; 0,63–1,0 mm. The concentration of PP in water was measured before and after the filter every hour. The TOG/ TPH analyser was used for concentration measurements. The experimental study showed that the best adsorption results were reached in the filter with 0,63–1,0 mm particle size of zeolite media. There were 2,25 mg/1 of light hydrocarbons left in the filtrate. Such a concentration satisfies the requirements of standards regulating the percentage of PP in treated wastewater. Naftos produktų šalinimas iš vandens naudojant natūralųjį sorbentą ceolitą Santrauka. Gamtinio ceolito geba šalinti iš vandens naftos produktus tirta sumontuotame eksperimentiniame stende. Stendą sudarė: bakas, kuriame mechaniškai maišant benzinas (1 dalis) ir dyzelinas (1 dalis) skiedžiamas vandenyje; siurblys, tiekiantis tirpalą į filtro modelį; filtro modelis, 0,2 m sluoksniu pripildytas ceolito. Tyrimams pasirinktas į Lietuvą iš Ukrainos atvežamas Sokirnicos radimvietėje kasamas ceolitas. Eksperimentuojant naudotos 2,5–3,0 mm; 1,5–2,0 mm; 0,63–1,0 mm stambumo ceolitų grūdelių frakcijos. Naftos produktų koncentracija vandenyje prieš filtrą ir filtrate buvo nustatoma kas valandą analizatoriumi TOG/TPH. Eksperimentiniai tyrimai atlikti 2005 m. sausio ‐ balandžio mėnesiais. Kaip matyti iš tyrimo duomenų, geriausiai naftos produktus adsorbavo 63–1,0 mm stambumo ceolito grūdelių frakcijos užpildas. Filtrate likdavo 2,25 mg/l naftos produktų koncentracija. Tai pagal ištirpusių naftos produktų koncentraciją atitinka į nuotekų tinklus išleidžiamam vandeniui keliamus normatyvinius reikalavimus. Reikšminiai žodžiai: naftos produktai, vandens teršimas, natūralusis sorbentas ceolitas. First Published Online: 14 Oct 2010