Changes of ionizing radiation caused by natural radionuclides in the Curonian spit - Pečiuliene, Milda; Jasaitis, Dainius; Grigaliūnaite‐Vonsevičiene, Gražina; Girgždys, Aloyzas (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2005)
Taking into consideration a unique scenery of the Curonian Spit, dosimetric investigation of ionizing radiation caused by natural radionuclides is performed there. The influence of natural radionuclides present in the ground on the equivalent dose rate of gamma radiation in the ground surface air is established. Measurements of equivalent dose rate are carried out in the whole territory of the Curonian Spit in Lithuania. Especially numerous data have been collected on the coasts of the sea and bay, near them, in seaside dunes and by roads. The established equivalent dose rate values vary from 22 nSv/h (on the dune top) to 90 nSv/h (above an asphalt path). The values of the main gamma radiation source (40K and 226Ra) concentration are measured, and positive correlation of concentrations and equivalent dose rates in the ground surface air between 40K and 226Ra is determinated. It is established that 40K has the biggest influence on equivalent dose rate. The equivalent dose rate values in the ground surface air in the Curonian Spit are comparatively low (they can even be 1630 times lower in comparison to Guarapari beach, Brazil). Gamtinės kilmės radionuklidų sukeltos jonizuojančiosios spinduliuotės kaita Kuršių nerijoje Santrauka. Atsižvelgiant į Kuršių nerijos kraštovaizdžio unikalumą, joje buvo atlikti gamtinės kilmės radionuklidų sukeltos jonizuojančiosios spinduliuotės dozimetriniai tyrimai. Nustatyta dirvožemyje esančių gamtinės kilmės radionuklidų įtaka gama spinduliuotės lygiavertės dozės galiai pažemio ore. Lygiavertės dozės galios matavimai atlikti visame Kuršių nerijos regione Lietuvos teritorijoje, ypač daug duomenų surinkta jūros ir marių pakrantėse, pajūrio ir pamario kopose ir prie kelių. Nustatytos lygiavertės dozės galios vertės kinta nuo 22 nSv/h (ant kopos) iki 90 nSv/h (virš asfaltuoto tako). Išmatuotos pagrindinių gamtinių gama spinduolių (40K ir 226Ra) savitųjų aktyvumų dirvožemyje vertės bei gautas teigiamas koreliacinis ryšys tarp 40K, 226Ra savitųjų aktyvumų ir lygiavertės dozės galios pažemio ore virš bandinio ėmimo vietos. Pastebėta, kad didžiausios įtakos lygiavertės dozės galiai turi gamtinės kilmės radionuklidas 40K. Lygiavertės dozės galios vertės Kuršių nerijos paplūdimių pažemio ore yra palyginti mažos (gali būti net 1630 kartų mažesnės, palyginti su Guarapari paplūdimiu Brazilijoje). Reikšminiai žodžiai: jonizuojančioji spinduliuotė, gamtinės kilmės radionuklidai, dozimetrija, lygiavertės dozės galia pažemio ore, savitasis aktyvumas. First Published Online: 14 Oct 2010