Extensive use of sown meadows ‐ a tool for restoration of botanical diversity - Sendžikaitė, Jūratė; Pakalnis, Romas (Journal of Environmental Engineering and Landscape Management, 2006)
The state of sown meadow communities of different intensity of management (intensive and extensive using) over the period of 10–14 years of running was evaluated at Graisupis Experimental Field Station, Lithuania. Comparison of study data on intensively and extensively used sown meadows enabled to ascertain that intensity of sown meadows succession depends upon the character of grassland management. The positive correlation between the number of vascular plant species and sown meadow age revealed that botanical diversity of species in extensively used grassland restores much faster (rE = 0,95) than under intensive management conditions (rI = 0,59). Ekstensyvusis sėtųjų pievų naudojimas botaninei įvairovei atkurti Santrauka. Skirtingo naudojimo pobūdžio (intensyviojo ir ekstensyviojo) sėtųjų pievų augmenijos bendrijų būklė įvertinta ištyrus 10–14 metų naudotų pievų mezofilinus žolynus (Graisupio stotyje, Kėdainių r.). Palyginus intensyviai ir ekstensyviai naudojamų sėtųjų pievų tyrimų duomenis galima teigti, kad žolynų naudojimo pobūdis turi įtakos pievų sukcesijos intensyvumui. Nustatyta teigiama induočių augalų rūšių skaičiaus ir sėtųjų pievų amžiaus koreliacija leidžia teigti, kad ekstensyviai naudojamame žolyne botaninė rūšių įvairovė atsikuria žymiai greičiau (rE = 0,95) nei intensyviojo ūkininkavimo sąlygomis (rI = 0,59). Mažas vienodų induočių augalų rūšių, inventorizuotų skirtingo naudojimo žolynuose, kiekis (23 rūšys) lėmė nedidelę Sörensen koeficiento reikšmę (CS = 0,42), patvirtinančią, kad tirtos pievos yra skirtingų sukcesijos stadijų. Reikšminiai žodžiai: sėtosios pievos, sukcesija, intensyvusis ir ekstensyvusis naudojimas, produktyvumas, botaninės įvairovės atsikūrimas. Экстенсивное пользование сеяных лугов как возможность восстановления ботанического разнообразия Резюме. Исследовано состояние интенсивно и экстенсивно пользуемых мезофильных сеяных лугов (10–14-е годы пользования; стационар Грайсупис, Литва). Сравнение результатов исследования сеяных лугов различной интенсивности пользования позволяет утверждать, что характер пользования травостоев оказывает влияние на интенсивность сукцессий лугов. Установленная положительная корреляция количества видов сосудистых растений и возраста сеяного луга показывает, что в экстенсивно используемом травостое ботаническое разнообразие восстанавливается значительно быстрее (rE = 0,95), чем в условиях интенсивного хозяйствования (rI = 0,59). Сравнительно небольшое количество общих видов сосудистых растений (23 вида) в травостоях различной интенсивности пользования определило небольшое значение коэффициента Sörensen (CS = 0,42), подтверждающее наличие различных стадий сукцессий исследованных лугов. Ключевые слова: сеяные луга, сукцессия, интенсивное и экстенсивное пользование, продуктивность, восстановление ботанического разнообразия. Firstd Published Online: 14 Oct 2010