Character and mechanism of metals failure in high fire temperatures - Bednarek, Ziemowit (Journal of Civil Engineering and Management, 1996)
Metalų suirimo aukštoje temperatūroje pobūdis ir mechanizmasAnalizuojama plieno veikiama pastovios apkrovos ir kintamo temperatūros lauko elgsena. Pateikiama preliminari informacija, charakterizuojanti veiksnius, kurie lemia plieno suirimo pobūdį (trapų ar plastiśką). Pagrindinis dėmesys skiriamas temperatūros, deformacijų greičio, įtempimų būviams apibūdinti. Nurodoma, kad irimas prasideda vystantis natūraliems bei augant plastinių deformacijų sukeltiems mikroplyšiams.Nustatyta, kad tirtų konstrukcinių plienų trapiai plastiškas irimas vyksta dominuojant vienai iš irimo rūšių. Tyrimai, atlikti įvairiomis sąlygomis, parodė, kad suirimą sukelia mikroplyšių atsiradimas ir plėtimasis. Suirimo pobūdį (trapų ar plastišką) lemia įtempimų lygis, temperatūros ir deformacijų greičiai, be to, veiksniai yra tarpusavyje susiję. Plastinės deformacijos inicijuoja net ir visiškai trapų suirimą. Ypač svarbus suirimo formavimuisi plastinio tekėjimo gesinimas, esant dideliems deformacijų greičiams.Atlikti tyrimai liudija, kad plieno elementai ar gelžbetoninių elementų armatūra gaisro metu gali trapiai suirti.First Published Online: 26 Jul 2012