Concrete in contact with crude oil products - Błaszczyński, Tomasz Z. (Journal of Civil Engineering and Management, 1996)
Betono kontaktas su naftos gaminiais Straipsnyje pateikiami gelžbetonio patvarumo analizės duomenys, gauti iš daugiamečių stebėjimų. Visi statiniai yra tam tikroje aplinkoje, kuri gali būti fizinė, cheminė ar fizinė-cheminė. Pastarosios aplinkos poveikis gelžbetoniui mažai tyrinėtas. Tačiau nustatyta, jog naftos gaminiai su mažu rūgšties kiekiu yra fiziněs-cheminės medžiagos, veikiančios betoną. Aprašomi bandymų duomenys, kurie rodo tų medžagų poveikį betono gniuždymo stiprumui. Lyginant įvairių naftos gaminių įtaką betono gniuždymo stiprumui, galima sakyti, kad toji įtaka labai įvairi: nuo parafininės naftos, kuri beveik neturi jokios įtakos betonui, iki kai kurių naftos gaminių, veikiančių taip, kad betono stiprumas sumažėja 30–50%. Betono tarša angliavandeniliais gali sukurti beveik naują, medžiagą, turinčią visai kitokių savybių. First Published Online: 26 Jul 2012