Phenomenon of inertia in construction industry/Statybos pramonės inertiškumo fenomenas - Kapliński, Oleg (Journal of Civil Engineering and Management, 2001)
Straipsnyje nagrinėjama inercijos įtaka gamybos sistemų patikimumui. Sistemos inercija apibūdina darbų tęstinumo reiškinį, kai ankstesniu etapu įvyko avarija. Autoriaus nuomone, inercija gali būti apibūdinama kaip laikotarpis nuo sistemos avarijos momento iki momento, kai sistema pradeda veikti. Sukurtas inercijos efekto įvertinimo metodas ir sudarytas algoritmas tarn, kad būtų galima kontroliuoti gamybos sistemos patikimumą. Patikimumo analizės metodas pateiktas tik pranešimų aspektu. Taip pat pateiktos gamybos patikimumo sistemų tobulinimo galimybės. Lyginami perteklinis ir inercijos metodai. Šio palyginimo rezultatai ir inertiškumo poveikis sistemos patikimumui ir sudaro šio straipsnio esmę. Pagrindinės išvados: kai inertiškumas artėja prie sistemos paskutinės fazės, jo poveikis sistemai didėja; inertiškumo didėjimas sukelia sistemos pokyčius, kurie artėja prie tam tikros reikšmės; sistemos trukdžių vidurkio įtaka inertiškumui apibrėžiama balno formos priklausomybe, tuo tarpu įtaka nuo trukdžių kiekio inertiškumui apibrėžiama S formos priklausomybe. First Published Online: 30 Jul 2012