Kai kurie šiuolaikinės architektūrologijos aspektai - Stauskas, Vladas (Journal of Architecture and Urbanism, 2009)
Some aspects of contemporary architecturologyThe paper presents and analyses in detail the content and significance of the new definition of architecture “as the art and science of designing the environment (space)” for contemporary architecturology and architectural practice. It discusses in greater detail the social and ecological tasks of architecture in contemporary society as well as the responsibility of the architect and new research trends in architecturology. The paper also focuses on the importance of regionality trend in the context of modern globalization and touches upon the questions of architects’ professional training specialization.Article in Lithuanian.Santrauka. Straipsnyje plačiau pristatomas ir detalizuojamas naujojo architektūros apibrėžimo „Architektūra – tai menas ir mokslas formuoti aplinką (erdvę)“ – turinys ir reikšmė šiuolaikinei architektūrologijai ir architektūros praktikai. Detaliau aptariami socialiniai ir ekologiniai architektūros uždaviniai dabartinėje visuomenėje, architekto atsakomybė, naujos tyrimų kryptys architektūrologijoje. Atskirai aptarta regionalumo krypties svarba dabartinės globalizacijos fone. Paliesti architektų profesinio rengimo specializacijos klausimai.Reikšminiai žodžiai: architektūra, architektūrologija, profesinė specializacija, terminologija, regionalumas.