Menai architektūroje: nuo dermės iki dekonstrukcijos - Čaikauskas, Gintaras (Journal of Architecture and Urbanism, 2010)
Arts in architecture: from harmony to deconstructionThe paper presents a review of the development of arts interaction, referring to actual soviet and contemporary examples. Continuously growing conceptual confrontation of context, concept and public opinion is discussed. Summing up the experience reported in projects, characteristic patterns of events are formulated, emergence of artistic ideas, harmony and confrontation between the origins of architecture and art, and a new artifact quality are highlighted as well as analytical findings and recommendations are presented in the paper.Article in Lithuanian.Santrauka. Straipsnyje pateikiama menų sąveikos raidos apžvalga, remiantis konkrečiais sovietinių metų bei šiuolaikiniais pavyzdžiais, nagrinėjamas vis didėjantis konceptualusis susipriešinimas tarp konteksto, koncepcijos ir visuomeninės sampratos. Apibendrinant projektų patirtis, formuluojami charakteringi reiškinių dėsningumai, išryškinamos meninių idėjų atsiradimo prielaidos, architektūros bei dailės pradų dermė ir priešprieša, nauja artefaktų kokybė, formuluojamos analitinės išvados ir pasiūlymai.Reikšminiai žodžiai: menų sąveika, tradicinis ir šiuolaikinis menas, dekonstrukcija, priešprieša.