Lietuvos urbanistinių sistemų transformacijos ir mutacijos - Juškevičius, Pranciškus; Mozūriūnaitė, Skirmantė; Motieka, Saulius (Journal of Architecture and Urbanism, 2009)
Mutations and transformations of urban systems in Lithuania The paper discusses several issues related to the formation of new Lithuanian urban practice and theory in the rapidly developing urban environment. Resulting urban mutations and urban implications with problematic areas of contemporary cities are discussed. The authors identify the issues of undetermined and officially unacknowledged aspects and consequences, such as urban mutations, transformations and urban blight, by the inflexible Lithuanian urban planning system. The issue of inertia, lack of ability to adapt to a rapidly changing need of urban, economic fluctuations, and social change of organized development and planning are discussed. Article in Lithuanian. Santrauka. Straipsnyje aptariamas Lietuvos naujos urbanistinės praktikos ir teorijos kūrimosi procesas, kuris daugeliu atvejų yra nesėkmingas. Per 20 m. susiformavo 3 probleminės sritys: savaiminiai spontaniški procesai – miesto rūdijimas arba mutacijos – nėra oficialiai pripažinti; suplanuotos miestų struktūrų transformacijos – jos neturi įvertinimo ir įgyvendinimo priemonių; mokslinės ir profesinės veiklos devalvavimas. Nagrinėjamos urbanistinio planavimo ir jo įgyvendinimo per tam tikrą laiką ir tam tikroje erdvėje disproporcijos, darniosios plėtros principų ir realiai vykstančių urbanistinių mutacijų turinio vektorių esminis išsiskyrimas. Siūlomi esminiai pakeitimai: pripažinti realiai egzistuojančius procesus ir urbanistinių sistemų įvairovę bei procesų tikimybinį pobūdį; periodinį planavimą transformuoti į tęstinį lankstų procesą; planavimo sprendinių privalomumą – į rekomendacijas; pripažinti visuomenės dalyvavimo privačių ir viešų interesų atskyrimo pagrindimą planavimo procese, pripažinti transformacijų ir mutacijų visumos ryšius. Reikšminiai žodžiai: mutacijos, darnioji plėtra, transformacijos, miestų ekspansija, plėtros valdymas, urbanistinis planavimas. First Published Online: 22 May 2013