Early 20th-century wooden tenement buildings in Estonia: building blocks for neighborhood longevity - B. Hess, Daniel (Journal of Architecture and Urbanism, 2011)
During the early 20th century, the urban housing supply in Estonia expanded quickly to meet growing housing demand, resulting in tenement districts conceived for maximum profitability of rental units. In Karlova, a district near the city center of Tartu, about five hundred wooden houses, built between 1911 and the early 1920s and displaying simple Art Nouveau details, are set amid a charming district with a distinct milieu. This article focuses on three time periods during which the development of its built environment gave Karlova its distinctiveness: (1) the years leading up to World War I; (2) the interwar period; and (3) the two decades since 1991, or the post-transition period. Although the district was neglected during the Soviet era, it remains remarkably intact and has even experienced, since the 1990s, gentrification. The high-quality housing stock and charming built environment has much to offer to its diverse population of students, professionals, families, and longtime residents. 20 a. daugiabučiai mediniai namai Estijoje: gyvybingos kaimynystės kvartalai Santrauka. Dvidešimtojo amžiaus pradžioje gyvenamųjų namų pasiūla Estijoje greitai augo atitikdama į augančius gyvenamojo ploto poreikius. Minėtos situacijos rezultatas - daugiabučių namų kvartalai sukurti taip, kad iš nuomojamų patalpų būtų gaunamas maksimalus pelnas. Karlova – kvartalas netoli Tartu centro. Jį sudaro apie penki šimtai medinių namų, pastatytų tarp 1911 ir 1920 metų. Pastatams būdingos paprastos Art Nouveauarchitektūrinės detalės, jie pastatyti išskirtinėje patrauklioje aplinkoje. Pateikiamame straipsnyje nagrinėjami trys laikotarpiai, per kuriuos užstatymo kaita aptariamoje teritorijoje sukūrė išskirtinį jos tapatumą: 1) laikotarpis iki Pirmojo pasaulinio karo; 2) tarpukaris; 3) du dešimtmečiai po 1991 m. Nežiūrint to, kad sovietiniais metais teritorija buvo nesaugoma ir ja nesirūpinama, Karlova išsaugojo nepažeistą architektūrinį urbanistinį vientisumą, o po 1990 m. teritorijoje prasidėjo gentrifikacijos procesai. Aukštos kokybės gyvenamasis užstatymas ir žavi urbanistinė aplinka gali daug pasiūlyti įvairioms gyventojų grupėms: studentams, profesionalams, šeimoms ir vyresnio amžiaus žmonėms. Reikšminiai žodžiai: medinė architektūra, Art Nouveau, Karlova, Tartu, Estija, miestų planavimas. First Publish Online: 22 May 2013