In pursuit of architecture fiction - Varnelis, Kazys (Journal of Architecture and Urbanism, 2011)
This essay examines the role of architecture fiction and ecstatic realism as strategies for architects working within a protracted period of economic collapse. It reviews the history of the concept of architecture fiction and explores Werner Herzog’s idea of ecstatic realism as a means of understanding what the possibilities are for the interaction of art and architecture. Through a series of examples, I explore the development of innovative ways of interpreting the world. Siekiant architektūros fikcijos Santrauka. Straipsnyje nagrinėjama architektūros fikcija ir ekstatinis realizmas. Daroma prielaida, kad tai yra strategijos, taikytinos architektūros kūryboje užsitęsusios ekonominės griūties laikotarpiu. Apžvelgiama architektūros fikcijos koncepcijos raida ir tiriama Wernerio Herzogo ekstatinio realizmo idėja kaip atverianti naujas architektūros ir dailės sąveikos galimybes. Pasitelkiant įvairių meno sričių pavyzdžius atskleidžiami inovatyvūs šių dienų pasaulio ir architektūros prasmės jame interpretavimo būdai. Reikšminiai žodžiai: fikcija, ekstatinis realizmas, architektūros permąstymas, Werner Herzog, krizė, inovatyvios strategijos. First Publish Online: 22 May 2013