Application of geoinformation systems when modelling the use of derelict buildings - Antuchevičienė, Jurgita (Geodesy and Cartography, 2012)
The facilities of geographical information systems (GIS) technologies for spatial decision-making were explored and adjusted to the problem of sustainable revitalisation of derelict buildings. The model for preparation of initial data with GIS technologies for further analysis and calculations applying multi-attribute decision making (MADM) techniques was proposed. Structure of a personal geodatabase of unused buildings was suggested and an example was implemented. Some data layers of sustainability indicators of a country were prepared and possibilities of data analysing and manipulation introduced. A simplified example of applying GIS and TOPSIS method (Technique for the Order Preference by Similarity to Ideal Solution) was presented when modelling the rational use of derelict buildings in Lithuanian rural areas.Article in Lithuanian.Apleistų pastatų racionalaus naudojimo modeliavimas taikant geoinformacines sistemasSantrauka. Priimant erdvinius sprendimus geografinių informacinių sistemų (GIS) galimybės taikomos apleistų pastatų racionalaus naudojimo problemoms aplinkos ir visuomenės darnos požiūriu spręsti. Pasiūlytas pradinių duomenų parengimo ir jų taikymo skaičiavimams daugiatiksliais sprendimų priėmimo (Multi-attribute Decision Making – MADM) metodais modelis. Pateikta apleistų pastatų duomenų bazės struktūra ir parengtas šios bazės pildymo duomenimis apie nenaudojamus Lietuvos kaimo statinius pavyzdys. Sudaryti darnią ūkio plėtrą šalyje nusakančių socialinių, ekonominių ir aplinkos rodiklių sluoksniai. Numatytos duomenų analizės galimybės. Pateiktas GIS ir daugiatikslio sprendimų priėmimo metodo TOPSIS (Technique for the Order Preference by Similarity to Ideal Solution) integravimo racionaliam apleistų pastatų Lietuvos kaimo vietovėse naudojimui modeliuoti pavyzdys.Raktažodžiai: geografinės informacinės sistemos (GIS), daugiatiksliai sprendimų priėmimo metodai (MADM), arčiausiojo priartėjimo prie idealiojo taško metodas (TOPSIS), apleistieji pastatai, darni plėtra, alternatyvų prioritetų nustatymas.First published online: 03 Aug 2012