Analysis of errors of geodetic vertical network by different adjustment models - Skeivalas, Jonas; Gečytė, Silvija; Aleknienė, Edita; Zigmantienė, Evelina (Geodesy and Cartography, 2012)
There are different methods to estimate normal heights and to evaluate accuracy in geodesy. In this article we analyse adjective parameters and conditional equation by using vertical network adjustment procedure to eliminate levelling measurements systematic errors. Analysing the introducing effect of initial data errors to adjustment values and to accuracy of parameters, also arbitrary and non-arbitrary networks adjustment variants. Adjustment of networks is applied by the least-squares method, when there are estimate adjustment values and accuracy of parameters in co-variations matrix form.Article in Lithuanian.Geodezinio vertikaliojo tinklo klaidų analizė taikant skirtingus išlyginimo modeliusSantrauka. Geodezinėje praktikoje taikomi ivairūs normalinio aukščio nustatymo ir tikslumo ivertinimo metodai. Straipsnyje analizuojamas papildomų parametrų ir sąlyginių lygčių taikymas vertikaliojo tinklo išlyginimo procedūrose niveliavimo matavimų sistemingosioms klaidoms eliminuoti. Nagrinejama pradinių duomenų klaidų įtaka išlygintųjų dydžių ir parametrų tikslumui, nelaisvojo ir laisvojo tinklo išlyginimo variantai. Tinklo išlyginimas atliekamas mažiausiųjų kvadratu metodu, išlygintų dydžių ir parametrų tikslumas įvertinamas kovariacijų matricų pavidalu.Reikšminiai žodžiai: vertikalusis tinklas, atsitiktinės ir sistemingosios klaidos, mažiausiųjų kvadratų metodas, kovariacijų matrica.First published online: 03 Aug 2012