The correlation analysis of the angle measurements - Bručas, Domantas; Skeivalas, Jonas; Giniotis, Vytautas (Geodesy and Cartography, 2012)
The test bench for testing and calibrating the measuring geodetic instruments for flat angle measurements has been created at Vilnius Gediminas Technical University, Institute of Geodesy. This test rig incorporates multiple‐angular position determination principles – photoelectric angular encoder, polygon‐autocollimator and circular‐scale‐microscope. Such a diversity of implemented methods allows cross‐calibration and testing each principle using the other one. Similarly, there may be multiple methods of testing and cross‐calibration used. The covariation and correlation analysis of the measurement data are received and analysed.Kampų matavimų koreliacinė analizėSantrauka. Vilniaus Gedimino technikos universitete Geodezijos institute sukurtas stendas geodezinių kampų matavimo prietaisams kalibruoti. Stende sumontuotos įvairios plokščiojo kampo nustatymo priemonės: fotoelektrinis kampo keitiklis, apskritiminė skalė-mikroskopai, poligonas-autokolimatorius. Tokia naudojamų kampo nustatymo priemonių įvairovė leidžia atlikti kryžminį kalibravimą bei tikrinti vienų priemonių veikimą kitomis. Taip pat gali būti taikomi skirtingi kontrolės bei kryžminio kalibravimo metodai. Šiame straipsnyje koreliacinės bei kovariacinės analizės metodais nagrinėjami naujojo stendo matavimo rezultatai.First published online: 03 Aug 2012