Orientation to baselines for building site network - Kala, Vello (Geodesy and Cartography, 2011)
Design engineers prefer working with actual ground distances. Therefore, the points of building site network should have the coordinates of the national grid system and the independent site grid system (“flat Earth”). The site network is usually formed and adjusted as a closed loop traverse (or triangulateration braced quadrilaterals or polygons with a central point) that commences from the first point with a direction angle of the baseline. These conditions cause some special requirements and methods of traverse adjustment and orientation (or other type of a network). This study determines the allowed deviation of baseline orientation from its ideal values of a typical building site network. Statybos tinklo bazės orientavimas Santrauka. Statybų inžinieriams patogiau dirbti turint realius atstumus, tačiau statybos tinklą privaloma koordinuoti valstybinėje koordinačių sistemoje. Dėl priimtos kartografinės projekcijos tenka skaičiuoti ir taikyti pataisas. Statybos tinklas paprastai išlyginamas kaip uždaras poligonometrijos ėjimas (arba trianguliacijostrilateracijos kvadratų tinklas ar poligonai su centriniu tašku), kuris prasideda bazinės linijos direkciniu kampu. Dėl šios sąlygos taikytini specialūs ėjimo (ar kito tipo tinklo) išlyginimo ir orientavimo reikalavimai ir metodai. Straipsnyje nustatomi leistinieji tipinio statybos tinklo bazinės linijos krypties nuokrypiai nuo idealiųjų reikšmių. Reikšminiai žodžiai: geodezija statyboje, nužymėjimo technologija, statybos tinklas, išlyginimas, UDK 528.41 Ориентирование базы строительной сети Резюме. Для работы на стройках инженерам удобнее иметь реальные расстояния, однако строительную сеть обязательно следует координировать в государственной системе координат. Для принятой картографической проекции приходится вычислять и применять поправки. Строительная сеть обычно уравнивается как замкнутый полигонометрический ход (или сеть квадратов, или полигоны с центральной точкой триангуляции – трилатерации), который начинается с дирекционного угла базовой линии. С этой целью применяются специальные методы и требования к уравниванию и ориентированию хода (или сети другого типа). В статье устанавливаются допустимые отклонения от идеальных значений направления базовой линии типичной строительной сети. Ключевые слова: геодезия в строительстве, технология разбивки, строительная сеть, уравнивание, УДК 528.41 First published online: 15 Apr 2011