Practice of correlation analysis for determination of ionospheric influence on GPS measurements - Skeivalas, Jonas (Geodesy and Cartography, 2012)
The variations of ionosphere influence on GPS measurements by correlation analysis of spatial geocentric coordinates are analysed in this paper. The condition of ionosphere is not stable, but it varies with time and space and its influence on GPS measurements relies on geometry of spread GPS satellite signals. There is no stable coordinate’s error of measured point for ionosphere influence. Values of coordinate’s covariations matrix for variation of geocentric rectangular coordinates (X, Y, Z) in single epochs for a definite period. Such values are available for coordinates which are determined by code and carrying phase measurements. The variations of ionosphere electrons content TEC (Total Electronic Content) in the definite period are estimated by values of covariations matrix. Article in Lithuanian. Koreliacinė analizė jonosferos įtakai GPS matavimams nustatyti Santrauka. Remiantis erdvinių geocentrinių koordinačių koreliacine analize straipsnyje analizuojami jonosferos įtakos GPS matavimams pokyčiai. Jonosferos būklė nėra pastovi, ji kinta erdvėje laikui einant, ir jos įtaka GPS matavimų rezultatams priklauso nuo GPS palydovų signalų sklidimo geometrijos. Taigi atitinkamai nėra pastovios matavimo taško koordinačių klaidos dėl jonosferos įtakos. Įvertinti koordinačių kovariacijų dėl geocentrinių stačiakampių koordinačių (X, Y, Z) kaitos skirtingose epochose per tam tikrą laiką matricų įverčiai. Tokius kovariacijų matricų įverčius galima skaičiuoti pagal koordinates, nustatytas atliekant kodinius bei nešliofazių matavimus. Pagal koordinačių kovariacijų įverčių pokyčius įvertinami jonosferos elektronų kiekio TEC (Total Electronic Content) pokyčiai per tam tikrą laikotarpį. Reikšminiai žodžiai: GPS, jonosfera, kovariacija, TEC. First published online: 03 Aug 2012