Evaluation of the celestial bodies influence on gravity field - Petroškevičius, Petras; Popovas, Darius (Geodesy and Cartography, 2012)
Influence of the celestial bodies on gravity field is analysed in this article. It is necessary to take into account this influence while making precise geodetic, gravimetric and astronomical measurements, defining sites coordinates of the Earth’s gravity field parameters and geodynamic investigations. The biggest influence on gravity field has the nearest celestial bodies – the Moon and the Sun. By using tide potential, new formulas have been derived for evaluation of the mentioned influence. The effects of the Moon and Sun to gravity, deflection of the vertical and height differences are evaluated. The influence results to the whole Earth and to the territory of Lithuania are presented. Article in Lithuanian. Dangaus kūnų poveikio sunkio laukui įvertinimas Santrauka. Analizuojamas dangaus kūnų poveikis sunkio laukui. Šį poveikį būtina įvertinti atliekant precizinius geodezinius, gravimetrinius ir astronominius matavimus, nustatant punktų koordinates, Žemės gravitacijos lauko parametrus bei atliekant geodinaminius tyrimus. Didžiausią poveikį sunkio laukui lemia artimiausi Žemei dangaus kūnai – Mėnulis ir Saulė. Taikant potvynio potencialą, gautos patikslintos formulės dangaus kūnų poveikiui įvertinti. Atliktas Mėnulio ir Saulės poveikio sunkiui, vertikalei bei aukščių skirtumui įvertinimas. Pateikti poveikio visai Žemei ir Lietuvos teritorijai įvertinimo rezultatai. Reikšminiai žodžiai: dangaus kūnų poveikis, potvynio potencialas, sunkis, vertikalės nuokrypis. First published online: 03 Aug 2012