Accuracy research on coded levelling staff using digital photos - Aksamitauskas, Vladislovas Česlovas; Rekus, Donatas (Geodesy and Cartography, 2012)
The article introduces accuracy research on coded levelling staff using digital photos. The principles of photogrammetry can be used for comparing the views of the etalon and meter to be calibrated. The etalon view is saved in the PC memory and the view of the tested meter must be extracted from the digital camera. All measurements are performed on the PC screen using an analyzing gap covering both images. Accordingly, gauges to measure deviations between the lines of the coded scales can be evaluated. The article is aimed at conducting accuracy research on coded levelling staff using digital photos. The conclusions are presented. Article in Lithuanian. Niveliacijos matuoklių kodinių skalių tikslumo tyrimai pagal jų skaitmenines nuotraukas Santrauka. Pristatomas kodinių niveliavimo matuoklių tikslumo tyrimas pagal jų skaitmenines nuotraukas. Niveliavimo matuoklių brūkšnių padėties tikslumas nustatomas lyginant atraminės ir tikrinamos matuoklių fotogrametrinius vaizdus arba atraminį matą pakeitus fotogrametriniu atraminės matuoklės vaizdu, užfiksuotu skaitmeniniu fotoaparatu ir perkeltu į kompiuterio atmintį. Šiuo atveju atraminės kodinės niveliavimo matuoklės skalės brūkšnių padėtis yra lyginama su kalibruojamos matuoklės brūkšnių padėtimi. Pagal tai galima įvertinti matuoklių kodinių brūkšnių tarpusavio nuokrypius. Tyrimo tikslas – atlikti kodinių niveliavimo matuoklių tikslumo tyrimą pagal jų skaitmenines nuotraukas. Reikšminiai žodžiai: kodinės niveliavimo matuoklės, kalibravimas, skaitmeninis fotoaparatas, pikseliai. First published online: 03 Aug 2012