Using dynamic stochastic simulation to determine asset allocation of sustainable retirement portfelio for a stochastic lifetime - Klimavičienė, Aušra (Business: Theory and Practice, 2010)
The article examines the problem of determining asset allocation of sustainable retirement portfolio. Former researches used to analyse the fixed retirement planning horizon. Seeking to reflect the stochastic nature of the human lifespan the dynamic stochastic simulation models used for calculations are updated to incorporate the probability of living another year based on Lithuanians ‘ mortality tables. The article presents the attempts to analyse the methods used to identify the optimal asset allocation of retirement portfolio using dynamic stochastic simulation techniques. The research results are presented and the recommendations for the practical application of the methods to determine asset allocation of sustainable retirement portfelio are provided. Article in Lithuanian. Dinaminis stochastinis imitacinis modeliavimas sudarant tvarų pensijos portfelį esant stochastinei gyvenimo trukmei Santrauka. Straipsnyje nagrinėjami tvaraus pensijos portfelio sudarymo metodai. Dauguma ankstesnių mokslinių pensijos portfelio tvarumo tyrimų buvo atliekama esant pastoviam planuojamam pensijos laikotarpiui. Siekiant atspindėti stochastinę asmens gyvenimo trukmės prigimtį, skaičiuojant taikomi dinaminiai stochastiniai imitaciniai modeliai, į kuriuos įtraukiama ir tikimybė asmeniui išgyventi dar vienerius metus, modeliuojama remiantis Lietuvos gyventojų mirtingumo lentelėmis. Straipsnyje siekiama išanalizuoti pensijos portfeliui sudaryti taikomus metodus naudojantis dinaminio stochastinio imitacinio modeliavimo galimybėmis. Straipsnyje pristatomi pensijos portfelio sudarymo metodų tyrimo rezultatai, pateikiamos metodų taikymo praktikoje rekomendacijos. Reikšminiai žodžiai: tvaruspensijos portfelis, stochastinė gyvenimo trukmė, stochastinis optimizavimas, portfelio pereikvojimo tikimybė.