Evaluation of the influence of the structure and rate of taxes and social insurance contributions on labour market using the stochastically informative expert system - Ruškytė, Džiuljeta; Rutkauskas, Aleksandras Vytautas; Navickas, Vytas (Business: Theory and Practice, 2013)
The aim of this article is to make use of the possibilities of stochastically informative expertise system, adapting it for the analysis of interactions between the tax scale and structure with changes in the labour market. In this article, stochastically informative expertise is understood as a case of expert evaluation, when the expert estimate of the possibilities of the analysed characteristic are presented as probability distributions. The authors aim to constructively merge the idea of stochastically informative expertise with possibilities of correlation and regression analysis methods. On one hand, possibilities of the correlation regression analysis to determine the characteristics and forms of dependencies are achieved taking into account the influence of the indeterminate. On the other hand, the method of stochastically informative expertise used together with possibilities of imitative modelling allows the information obtained through correlation regression analysis to be used for the description by their value probability distributions of the indicators of analysed interactions, this way naturally merging the possibilities of effectiveness and reliability while assessing the interactive processes between the labour market and taxes or social insurance contributions. Mokesčių ir socialinio draudimo įmokų masto ir struktūros įtakos darbo rinkai vertinimas Santrauka Straipsnio tikslas – pasinaudoti stochastiškai informatyvios ekspertinės sistemos galimybėmis, pritaikant jas mokesčių masto ir struktūros sąveikų su pokyčiais darbo rinkoje analizei. Stochastiškai informatyvi ekspertizė straipsnyje suprantama kaip ekspertinio vertinimo atvejis, kai nagrinėjamo požymio galimybių ekspertiniai įverčiai pateikiami kaip galimybių tikimybės skirstiniai. Stochastiškai informatyvios ekspertizės idėją bandoma konstruktyviai sujungti su koreliacinės ir regresinės analizės metodų galimybėmis. Viena vertus, pasiektos koreliacinės regresinės analizės galimybės nustatyti priklausomybių pobūdį ir formas kartu atsižvelgiant į neapibrėžties poveikį. Kita vertus, stochastiškai informatyvios ekspertizės metodika, pasitelkiant imitacinio modeliavimo galimybes, leidžia regresinės koreliacinės analizės metu gautą informaciją panaudoti nagrinėjamų sąveikų rodikliams aprašyti jų reikšmių galimybių tikimybės skirstiniais, taip pat natūraliai sujungiant efektyvumo ir patikimumo galimybes, nagrinėjant darbo rinkos ir socialinio draudimo įmokų sąveikos procesus. Reikšminiai žodžiai: ekspertinių sistemų tinklas, stochastiškai informatyvi ekspertizė, požymio reikšmės galimybių tikimybės skirstinys, optimalus išteklių paskirstymas neapibrėžties sąlygomis.